به گزارش خبرنگار مهر، سالك نوعی عفونت انگلی پوست است كه توسط پشه خاكی منتقل می شود و ایجاد ضایعه پوستی می كند.
عامل بیماری سالک انگلی به نام لیشمانیا است که در زخمهای سالک وجود دارد که با خونخواری پشه از محل زخم سالک در بدن افراد آلوده یا جوندگان مبتلا، وارد بدن پشه میشود و در گزش های بعدی موجب انتقال انگل به افراد سالم می گردد و چرخه انتقال آن ادامه می یابد. این بیماری در دو نوع شهری و روستایی وجود دارد که نوع شهری آن بیشتر در صورت افراد دیده می شود.
معمولاً پس از چند روز تا چند ماه محل گزش مختصر قرمز سپس متورم و حالت جوش مانند می شود و بتدریج از وسط زخمی ایجاد می شود و اطراف آن قرمز می گردد. ممكن است این ضایعه خشك یا دارای ترشح باشد. بدنبال چند بار گزش ممكن است چندین زخم در فرد ایجاد شود.
در سال های اخیر به دلیل مشکلات بهداشتی موجود در شهرستان دهلران و مهران در جنوب استان ایلام این بیماری مشکلات زیادی برای مردم ایجاد کرده به طوری که این بیماری روی صورت خیلی از افراد مبتلا نشانه های دائمی برجای گذاشته است.
۴۰۰ نفر در مهران مبتلا به سالک هستند
طبق گفته حجت الاسلام روح الله ولدبیگی امام جمعه مهران، بر اساس آمارهای ارائه شده کارشناسان بهداشتی، بیش از ۴۰۰ نفر از مردم این شهر که بیشتر آنان را دختران جوان و نوجوان تشکیل می دهند به بیماری سالک مبتلا شده اند که این جای نگرانی دارد.
براساس آمارهای ارائه شده کارشناسان بهداشتی، بیش از ۴۰۰ نفر از مردم شهر مهران که بیشتر آنان را دختران جوان و نوجوان تشکیل می دهند به بیماری سالک مبتلا شده اند که این جای نگرانی دارد. امام جمعه مهران روز گذشته در دیدار با جمعی از بزرگان و معتمدان شهر مرزی مهران، نبود نظافت شهری، پخش نخاله های ساختمانی، پرسه زدن سگ های ولگرد در سطح شهر و پرورش دام و طیور در محل زندگی شهروندان را از جمله عواملی دانست که باعث شیوع این بیماری در شهرستان شده است.
وی در این دیدار با بیان اینکه مسئولان باید در این خصوص جوابگو باشند از مردم خواست پیرو و تابع مقررات و مسائل شهرنشینی به خصوص مسایل بهداشتی باشند زیرا برخی از افراد ناآگاه با ریختن نخاله های ساختمانی در داخل کوچه و خیابان و پرورش دام و طیور در داخل شهر به شیوع بیماری ها کمک می کنند.
حجت الاسلام ولدبیگی از مردم مهران خواست تا همکاری لازم را در خصوص رعایت مسایل بهداشتی با مسئولان استان و متولیان حوزه بهداشت و درمان و شهرداری انجام دهند.
کنترل بیماری سالک نیازمند توجه به مسائل بهداشتی است
راضی ناصری فر معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی استان ایلامدر گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: کنترل بیماری سالک نیازمند توجه به مسائل بهداشتی در بحث زباله ها و نخاله های ساختمانی و ...است.
وی بیان داشت: سالک نوعی بیماری پوستی طولانی مدت بدون درد و تب است که به دو شکل سالک شهری(نوع خشک) و سالک روستایی(نوع مرطوب) وجود داردو برای کنترل سالک در منطقه گرمسیری دهلران و مهران باید کارهای عملی همچون شناسایی محل تولید مثل، مشخص کردن مناطق آلوده و سمپاشی محلهای دفع زباله و همچنین تخریب اماکن نخالههای ساختمانی انجام گیرد.
معاون دانشگاه علوم پزشکی استان ایلام تصریح کرد: این بیماری واگیردار نیست و درمان آن طولانی بوده و باید مسائل بهداشتی و درمانی در این زمینه رعایت شود. افراد مبتلا به این بیماری باید به پزشک مراجعه کنند تا نسبت به درمان این نوع بیماری اقدام شود.
وی بیان داشت: بحث سلامت فقط مربوط به دانشگاه علوم پزشکی نیست و همه دستگاه ها باید وارد عمل شوند تا بیماری سالک در شهرستان های دهلران و مهران کنترل شود.
شبکه بهداشت و درمان ایلام به تنهایی قادر به ریشه کن کردن یا به حداقل رساندن سالک شهرستان های مهران و دهلران نیست و برای مقابله با این بیماری بایدمسئولان استان و کشور این شبکه را یاری کنند.این مسئول عنوان کرد:پیک بروز بیماری بیشتر در ماههای مهر، آبان و آذر است. در استان ایلام فقط بیماری سالک روستایی وجود دارد که آن هم نسبت به سالهای قبل کاهش پیدا کرده است. بیماری سالک در دو شهرستان مهران و دهلران وجود دارد که حدود ۵۵۳ مورد بود که موارد تحت کنترل بودند.
معاون دانشگاه علوم پزشکی استان ایلام تصریح کرد:یکی از راه های اصلی و مهم پیشگیری از شیوع بیماری سالک، کنترل و ارائه آموزش های لازم به افراد است تا به این وسیله افراد با راهکارهای خود مراقبتی آشنا گردند و از هزینه های درمانی سنگین در امان مانند.
ناصری فر عنوان کرد: شبکه بهداشت و درمان استان ایلام به تنهایی قادر به ریشه کن کردن یا به حداقل رساندن سالک در این دو شهرستان نیست و برای مقابله با این بیماری باید دستگاه ها و مسئولان استان و کشور این شبکه را یاری کنند.
کمبود آمپول گلوکانتین برای درمان
اما عبدالصاحب شریفی سرپرست شبکه بهداشت و درمان دهلران نیز ماه گذشته در گفتگو با رسانه ها گفت: از ابتدای امسال تاکنون ۳۱۰ نفر از اهالی این شهرستان به بیماری سالک از نوع روستایی مبتلا شده اند.
وی یکی از مهم ترین عوامل افزایش تعداد مبتلایان به سالک در شهرستان دهلران را وجود نخاله در سطح شهر دانست و اضافه کرد: شهرداری در این راستا اقداماتی انجام داده ولی باید در جهت جمع آوری نخاله ها به صورت مستمر و ضربتی عمل کند و جمع آوری روزانه را در دستور کار خود قرار دهد.
متاسفانه تحریم ها باعث شده آمپول گلوکانتین که برای درمان این بیماری تجویز می شود به اندازه کافی در دسترس نباشد چرا که هر فرد مبتلا به سالک حداقل بین ۱۰ تا ۱۵ آمپول باید تزریق کند که تهیه این میزان با توجه به تحریم ها خارج از توان دانشگاه علوم پزشکی ایلام است. سرپرست شبکه بهداشت و درمان دهلران ادامه داد: متاسفانه تحریم ها باعث شده آمپول گلوکانتین که برای درمان این بیماری تجویز می شود به اندازه کافی در دسترس نباشد چرا که هر فرد مبتلا به سالک حداقل بین ۱۰ تا ۱۵ آمپول باید تزریق کند که تهیه این میزان با توجه به تحریم ها خارج از توان دانشگاه علوم پزشکی ایلام است.
باید گفت مسئله بیماری سالک در استان ایلام یک مسئله بسیار مهم و حیاتی است چراکه روز به روز روند افزایشی به خود می گیرد بدون اینکه این موضوع از اصل ریشه کن شود.
متاسفانه خانواده های زیادی در شهرستان مهران و دهلران به دلیل ابتلای فرزندانشان به این بیماری درگیر هستند که باید مسئولان کشوری و استانی ورود جدی پیدا کنند.
نظر شما